Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vypadá zvláštně... Kvůli vzhledu vymírá

17. 9. 2008

Vypadá jako zubatý penis, proto vymírá

Rypoš lysý
Rypoš lysý.

Zatímco na záchranu roztomilých pand se vynakládají miliony, o jiná ohrožená zvířata se lidé nestarají.

 

Vypadá trochu jako penis s tesáky: má svraštělou kůži, je úplně lysý a vepředu mu z tlamy ční velké zuby. Když se na rypoše lysého podíváte, vypadá děsivě. Ve skutečnosti mu ale hrozí vyhynutí.


Výskyt východoafrického hlodavce, který váží dvě až pět deka a necítí bolest, ochranáři sledují s obavami. Oproti pandám nebo velrybám se ale za jeho záchranu veřejnost nijak nezasazuje.


„Jen málokteré zvíře se stane mediální hvězdou. Chránit se ale musí všechny druhy, protože každý z nich má v přírodě důležitou roli,“ varoval v deníku Bild Ralph Kampwirth ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF).

Bércoun žlutohřbetý
 

 


Kromě rypoše jsou ohroženy i další „ošklivky“. Například bércoun žlutohřbetý kvůli svému špičatému chobůtku vypadá opravdu bizarně – je to ale opravdový příbuzný slona. Jeho přirozené životní prostředí mizí, a proto je jeho další přežití ohroženo. Ve východní Keni zbývá odhadem posledních 10 až 20 tisíc jedinců.

Paježura
Paježura
 


Tahle paježura vypadá jako buřt propíchaný párátky. Ohrožuje ji nejen zmenšování přirozeného životního prostředí, ale také fakt, že je její maso považováno za pochoutku. Podle organizace na ochranu zvířat EDGE patří mezi nejohroženější savce vůbec, hned po delfínovci čínském.

Ksukol ocasatý
Ksukol ocasatý
 


Vyvalené oči ksukola ocasatého doplňuje rozježená srst a rozpláclý nos. Tato poloopice žije v deštných lesích Madagaskaru, v přírodě ale počet zvířat postupně klesá – odhaduje se na jeden až deset tisíc jedinců. Světové ZOO chovají jen pár desítek těchto nočních tvorů.

Kapustňák širokonosý
Kapustňák širokonosý
 


Ani kapustňák širokonosý není právě fešák. Kapustňákům se dříve říkalo mořské krávy, vypadají a chovají se ale spíš jako sloni. Jsou ale ohrožení, protože jejich populaci v Karibiku ohrožuje rybolov a lodní doprava. Podle odhadů jich je dnes jen asi dva a půl tisíce.

Člunozubec africký
Člunozubec africký

 

Člunozubce afrického „zdobí“ především jeho obrovský zobák. Žije v afrických bažinách a je to prostě „kliďas“, často zůstává dlouho bez hnutí a pohybuje se jen pomalu; pokud k tomu není donucen, nelétá, i když to umí. Na jihu Súdánu ovšem v posledních letech probíhá vysoušení bažin, člunozubcovo životní prostředí se proto stále

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

fjfjfgjhdfjdj

(mfhdjhfcgh, 4. 1. 2010 19:41)

nemůžu si odpustit komentář .... tyto zvířata jsou velmi zajímavá a myslím že i hezká .... někteří lidi jsou mnohem děsivější než oni že jo :-D !! nevíte, jestli se dá někde sehnat rypoš lysý ??